To fantastiske dager i Flatanger

Never done this before with photographers but everything have to be a first time. Bjørn Oddvar asked me -“should we go out to stay a whole night?”I mai opplevde jeg for første gang ørnene i Flatanger. På båtturene med Ole Martin kom det hver dag mange havørn og på imponerende vis var båten alltid på rett sted når ørna dykket ned for å ta fisken. Vi fikk mange sjanser og minnekortene ble fylt med ørn i alle slags positurer. Turen var så vellykket at jeg begynte å planlegge et nytt besøk – denne gangen for å fotografere kongeørn.”Kom i november, for da er det masse aktivitet på åteplassen for kongeørnene”, sa Ole Martin. Og slik ble det. Planen var egentlig 2 dager i skjulet for kongeørn, men siden båten til Ole M. fortsatt var på sjøen, ble det til at vi tok den første dagen på sjøen. Det var kommet snø, og Ole M. mente det kunne bli flotte bilder av havørndykk med snø i bakgrunnen. Dette slo virkelig til. Jeg tok masse actionbilder av havørna, men noen landskapsbilder av ørn ble det også. Særlig ett av dykkene satt virkelig bra og gav spesielle bilder. Til sammen hadde vi nærmere 30 dykk denne dagen. Utrolig bra!
Neste dag ble det tur etter kongeørna i det gamle skjulet. Spenningen for min del var stor, og jeg tror Ole M. var like spent siden jeg bare fikk én dag på kongeørn. Ville det bli aktivitet med ørn? Men frykten var ubegrunnet – for hvilken dag vi fikk!To hyggelige svensker og jeg var på plass i skjulet kl. 07.00. Om lag kl. 8 var den første ørna på plass, og deretter gikk det slag i slag frem til kl. 14. Altså var det ørn på åta kontinuerlig i hele 6 timer. Det var mellom 6 og 8 ulike ørner, og flere ganger var det fighter mellom ørnene. Helt rått! Stort sett holdt ørnene seg nærme åta, men én av ørnene satt lenge i et lite tre kun 5 – 6 meter fra oss. Det kan ikke bli mye bedre enn dette!
Etter denne turen har jeg fått Flatanger-feber. Spørsmålet er ikke om jeg skal tilbake til Ole M. og ørnene, men bare når! Jeg anbefaler alle å ta en tur til Flatanger. Men du er herved advart – reiser du én gang, klarer du ikke la være å planlegge neste tur også.Takk, Ole M. for flotte dager med deg og ørnene i Flatanger! Jeg kommer tilbake!

Willy Gill, Lindesnes, Norge
http://www.willygillnaturfoto.blogspot.com